Over Vilt

Vilt maken begint met het selecteren van wol. De kwaliteit verschilt van ras tot ras. Harder, of zachter, gekruld of sluik, vetter of droger, lichter of donkerder gekleurd.

We kopen wol van de herders in en om Rotterdam en van een aantal gespecialiseerde wolhandelaren. We vinden het belangrijk dat we weten waar de wol vandaan komt, dat de schapen naar behoren behandeld zijn.


Vers geschoren ruwe wol wordt eerst voorzichtig gewassen in zout water. We gebruiken geen bleekmiddel of chemische toevoegingen.

Daardoor zijn onze producten gegarandeerd veilig voor gebruik door kinderen en in veeleisende omgevingen. Daarna wordt de wol vier tot zes keer gespoeld en in de open lucht gedroogd. Door kaarden zorgt voor gelijkmatige vezels de en verwijdert de laatste vervuiling.

Met het leggen van lager wol begint het eigenlijke vilt proces. Het aantal en de dikte van de lagen bepalen het eind resultaat net als het gebruik van kleur, textuur en patronen.

Vervolgens wordt de wol nat gemaakt met de hand of met de machine tot een vilten doek geperst. Tijdens het proces krimpt de wol 30 tot 60 procent omdat de gekaarde vezels in elkaar krullen.

© 2015 De Viltmannen

Delen